fbpx
Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Mocznik (Urea)

Strona główna » Blog » Mocznik (Urea)

Mocznik to składnik kosmetyków, który niestety nie budzi pozytywnych skojarzeń. A powinien, bo potrafi zrobić wiele dobrego dla skóry, paznokci, jak i nawet włosów. Produkty zawierające mocznik mają świetne działania chociażby przeciw wypadaniu włosów. Czas poznać nieco bliżej ten wyjątkowy składnik i jego wspaniałe właściwości.

mocznikMocznik kosmetyczny – czym właściwie jest?

Mocznik stosowany w kosmetykach przyjmuje zazwyczaj postać białego proszku lub granulek. Nie ma żadnego zapachu, dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, za to jest nierozpuszczalny w tłuszczach. Inna nazwa na mocznik to urea i stanowi on aż 1% masy naskórka ludzkiego. Wykazuje intensywne właściwości nawilżające i regenerujące. Mocznik to diamid kwasu węglowego, zawiera w sobie azot, wodór, węgiel oraz tlen i posiada dość skomplikowany wzór chemiczny.

Sprawdź jak zatrzymać wypadanie włosów!

Mocznik kosmetyczny – skąd pochodzi?

Mocznik co prawda występuje naturalnie w przyrodzie w osoczu zwierząt czy w pocie, lecz ten kosmetyczny powstaje syntetycznie. Powstaje w wyniku ogrzewania cyjanianu amonu, jednak w przemyśle stosuje inną metodę jego pozyskiwania. Mianowicie jest otrzymywany w reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem. Reakcja ta musi przebiegać w ściśle określonych warunkach, temperaturze i ciśnieniu.

Delpos - maska

MASKA DELPOS
Z MOCZNIKIEM W SKŁADZIEKUP TERAZ

Mocznik i jego zbawienne właściwości

Mocznik to składnik, który świetnie sprawdza się w leczeniu zainfekowanych ran, nawilżaniu i regenerowaniu skóry. Wszystko to dzięki jego właściwościom antyseptycznym. Oprócz tego działa przeciwbakteryjnie i w odpowiednim stężeniu wykazuje silne właściwości złuszczające. Z tego względu można go spotkać w różnych peelingach do ciała. Jego właściwości nawilżające wykorzystuje się za to w różnych kremach i balsamach.

Zobacz czym spowodowane jest wypadanie włosów u dzieci

Mocznik stosowany na włosy również może przynieść wspaniałe efekty. Jest to humektant, czyli substancja, która wiąże wodę we włosie, jak również reaguje na wilgoć z otoczenia. Z tego względu mocznik na włosy trzeba stosować rozważnie i z rozmysłem

Odpowiednie stężenie mocznika to nie więcej niż 10%. Działa on na włosy nawilżająco, a stosowany na skórę głowy wzmacnia ją. Dzięki temu może zminimalizować wypadanie włosów, bowiem dobrze odżywiona skóra głowy zapewnia mocniejsze włosy. Do tego mocznik jest często polecany jako świetny preparat przeciwłupieżowy. W sklepach można kupić gotowe produkty z mocznikiem, jednak równie dobrze można samodzielnie dodawać go do gotowych kosmetyków.

Mocznik w kosmetykach

Mocznik stosuje się nie tylko w produktach do włosów, ale również w tych do ciała. Szczególnie popularny jest w balsamach i kremach. Dobrze działa na skórę suchą, dlatego często jest ważnym składnikiem kremów złuszczających np. do stóp. Mocznik jest także często stosowany w kosmetykach do twarzy: kremach czy tonikach. Jest absolutnie niezastąpiony w dbaniu o skórę wrażliwą, cerę trądzikową albo wśród osób dotkniętych atopowym zapaleniem skóry. Na tą dolegliwość mocznik jest często polecany przez dermatologów. Oprócz tego można go znaleźć nawet w pastach do zębów. Jest również ważnym składnikiem różnorodnych dermokosmetyków. W każdym przypadku stosowania mocznika należy zwrócić uwagę na jego stężenie, które nie powinno być za wysokie.

Mocznik więc możesz znaleźć w takich kosmetykach, jak:

  • szampony, odżywki i maski do włosów,
  • balsamy i kremy do ciała,
  • kremy złuszczające,
  • kremy i toniki do twarzy,
  • dermokosmetyki,
  • pasty do zębów.

Bibliografia

1. Nowicka D., Choroby łojotokowe skóry: Procedury zabiegów kosmetycznych, KosMed, Wrocław, 2011
2. Adamski Z., Kaszuba A.: Dermatologia dla kosmetologów, Edra Urban & Partner, Wrocław, 2015
3. Kulikowska-Jakubik T., Richter M.: Techniki fryzjerskie pielęgnacji włosów, WSiP, Warszawa, 2013

1 głosów

Komentarze

Katarzyna - 2021-09-15 10:18:45

Ja w swojej masce do włosów na pewno mam mocznik jak sprawdzałam

Justyna - 2021-09-14 21:47:52

Mocznik w kosmetykach może mieć różne właściwości, zależne od stężenia. jak jest mniejsze stężenie to nawilżające, a jak większe to ścierające

Evela27 - 2021-09-14 15:29:22

U mnie w peelingu jego właściwości odpowiadają za ścieranie naskórka np.

Szo - 2021-09-14 12:26:01

Wydaje mi się, że ma stricte działanie nawilżające

paulina5 - 2021-09-13 10:16:34

Mocznik w kosmetykach czym właściwie jest? Na co wpływa?

Opinie o Delpos - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊